Menu

Zolders verbouwen tot leefruimte : tips van vakmensen om probleemloos een woning uit te breiden

Je denkt erover de zolderruimte te verbouwen tot slaapkamer ? Het is de ideale oplossing om de leefruimte van je woning te vergroten. Daarentegen zijn er enkele administratieve en technische stappen die je zeker moet ondernemen. Onze deskundigen in binnen- en buitenrenovatie van gebouwen in Vlaanderen en Brussel geven raad om deze werken probleemloos te kunnen uitvoeren !

Een stedenbouwkundige vergunning nodig om een zolder te renoveren

Zolders ombouwen tot leefruimte - tipsEr moeten enkele administratieve stappen worden ondernomen om een zolderruimte te kunnen renoveren. Van zodra men de functie van een binnenruimte verandert, moet men op voorhand een stedenbouwkundige aanvraag indienen.

Een eigenaar die werken laat uitvoeren zonder hiervoor een stedenbouwkundige vergunning te hebben, begaat een administratieve overtreding (bouwovertreding) en loopt het risico hiervoor een boete te moeten betalen. De kans op inspectie is misschien wel klein, maar een gebouw dat niet langer conform de notariële akte is, brengt wel problemen met zich mee.

Noodzakelijk nazicht van de stabiliteit van een gebouw bij het verbouwen van de zolderruimte

Over het algemeen zal de bouwfirma of het studiebureau zorgen voor de verschillende administratieve stappen. De bouwheer moet erop toezien dat de vergunning weldegelijk werd afgeleverd met het oog op de veiligheid en de stabiliteit van het gebouw. Iedere aanpassing aan de draagstructuur van een gebouw brengt namelijk een niet te onderschatten verzwakking van het gebouw met zich mee.

Zo moeten er verschillende controles worden uitgevoerd voordat men kan starten met de verbouwing van een zolder. Een algemeen bouwbedrijf zal de volgende zaken nakijken :

 • De staat van het dakconstructie en de dakbedekking ;

 • Of een aangepaste isolatie en een dampscherm aanwezig zijn ;

 • De staat van de houten vloer ;

 • De draagkracht van de vloer (ton/m²) al naargelang de nieuwe functie van de ruimte.

De meest voorkomende renovatiewerken bij de verbouwing van een zolder

Net als bij klassieke binnenhuisrenovatiewerken kan de verbouwing van een zolderruimte net zo goed in de winter als in de zomer doorgaan. Tenslotte vergroot men de leefoppervlakte zonder aan de structuur van de woning te komen of een aanbouw of nokverhoging uit te moeten voeren. Over het algemeen verbouwt men een zolderruimte tot nieuwe slaapkamer, nieuwe badkamer, bureau, berging of dressing.

Concreet voert men volgende werken uit bij het verbouwen van een zolderruimte :

 • Het plaatsen van een trap als goede toegang naar de zolderruimte ;

 • Dakisolatie langs de buitenzijde (gespoten PUR, sarking, dampscherm, …) wanneer men het dak moet bloot leggen, of langs de binnenzijde met isolerende rollen of platen ;

 • Geluidsisolatie en/of thermische isolatie van de vloer ;

 • De plaatsing van Gyproc gipsplaten tegen het hellend dak als plafond ;

 • De plaatsing van binnenwanden met een metalen structuur en gyproc gipsplaten ;

 • Elektriciteitswerken, de aanleg van de waterleiding voor het sanitair en/of de installatie van een verwarmingssysteem ;

 • De plaatsing van een vloerbedekking zoals tegels, parket, tapijt of vinyl ;

 • Ingebouwde kasten en andere intelligente opbergmogelijkheden om de ruimte onder het hellend dak zo goed mogelijk te gebruiken ;

 • Het plaatsen van dakvensters type Velux voor bijkomend zonlicht.

Bijkomende inlichtingen nodig betreffende binnenrenovatiewerken in Vlaanderen of Brussel ?

Contacteer OkDo Construct ! Onze deskundigen in de bouwsector staan klaar om u telefonisch meer uitleg te geven, of vul hier het online contactformulier in en vraag een prijsofferte aan.